2014 m. birželio 20 d., penktadienis

KAIP ATSIKRATYTI DRĖGMĖS VONIOJE?

       Vonioje drėgmė kaupiasi nuo įvairiausių dalykų: prausimosi, maudymosi, skalbiamų ir džiovinamų drabužių ir t.t. Kylantys vandens garai kaupiasi ant sienų ir tokiu būdu sudaro tinkamą terpę pelėsių augimui. Pirmasis žingsnis – bent kelis kartus per dieną gerai vėdinti vonios patalpą. Jei vonioje yra langas, tai atlikti labai paprasta. Bet dauguma iš mūsų daro didelę klaidą:  palieka šiek tiek pravertą langą, tačiau taip namai nesivėdina, nes tokia oro srovė negali išstumti namuose susikaupusio oro. Oro kaita tiesiogiai priklauso nuo temperatūrų skirtumų. Jei namuose temperatūra nesiskiria nuo lauko, oras praktiškai nesikeičia. Kuomet namuose temperatūra aukštesnė, šiltas oras kyla į viršų ir pasišalina per langus bei ventiliacijos angas. Taigi geriausias vėdinimo būdas – plačiai praverti langą keliolikai minučių.
         O ka daryti jei vonioje lango nėra? Vonios sienos ir lubos nepelys, jei nakčiai bus paliktos praviros vonios durys, kad iš patalpos išsisklaidytų garai ir šiluma.
         Dar yra senas ir jau primirštas būdas - paprasčiausia druska, senai žinomas liaudiškas drėgmės surinkiklis-sugėrėjas.

         Galite pačios pasidaryti gražią vonios dekoraciją, kuri bus ir drėgmės sugėrėjas: į vazą įberkite valgomos rupios druskos ant viršaus galite uždėti sudžiovintus rožės lapelius (neišmeskite padovanotų ir nuvytusių rožių - išsidžiovinkite - ne tik gražu, bet ir kvepia) ir pastatykite į vonios kambarį.

        Jei tokių neturite yra parduodamos džiovintų gėlių pakuotės. Jos pakvėpintos, bet kvapui išgaravus galima ant jų užlašinti savo eterinių aliejų.

         Kai druska tampa šlapia - neišmeskite, kai ką nors išsikepate orkaitėje į ją dar karštą įdėkite ant skardos subertą šliapią druską, taip galėsite "drėgmės surinkėją" naudoti daug kartų.
 

http://www.perkunespigu.lt/kvapai-namams/1006-gli-kvapo-aromatizuoti-dziovinti-lapeliai-.html

 
          Jei tai nepadeda ir drėgmės kiekis vonioje vis vien labai didelis, vienas iš veiksmingiausių būdų – įsigyti elektrinį drėgmės surinktuvą.
 


 

2 komentarai:

  1. Man labai reiktų išbandyti drėgmės surinktuvą, nes jau kiek gali būti šlapios ir šlapios vonios sienų plytelės .

    AtsakytiPanaikinti
  2. Vonia šiaip ar taip visada būna drėgniausia namų patalpa. Man kažkaip nesukelia didelių nepatogumų. O kas to nemėgsta, vienintelė išeitis - drėgmės surinktuvas, kuris vis vien kažkiek pasausintų orą. Kažin ar liaudiškos priemonės efektyviai išspręstų šią problemą.

    AtsakytiPanaikinti