2014 m. kovo 3 d., pirmadienis

BALTIJOS GINTARO NAUDA ŽMOGUI

Gintaras – vienas svarbiausių pasaulio vertingųjų mineralų. Žmonijai jis žinomas tūkstančius metų, randamas įvairiose Žemės vietose. Kiekvienos radymvietės gintaras vis kitoks, skirtingas sudedamųjų medžiagų proporcijomis, spalvomis, amžiumi ir kt. Vis dėlto, seniausi gintaro keliai per mirtinus pavojus buvo išminti link dabartinės Baltijos jūros: baltiškasis gintaras tūkstantmečiais garsėjo grožiu ir ypatingomis galiomis.
Medicininė gintaro nauda. Vokiečiai, kurie jau nuo XIX a. gintarą kasė pramoniniu būdu, XVIII–XIX a. baltąjį gintarą naudojo medicininiams tikslams. Gintarą sumaldavo į miltelius, užpildavo baltuoju vynu ir po 3–4 savaičių naudojo skrandžio, peršalimo ligoms gydyti. Taip pat gauta tinktūra buvo trinami sąnariai, kad praeitų reumatas. Vėliau žmonės suprato, kad gintaras geriau tirpsta stipresniame alkoholyje ir ėmė naudoti spiritą. Gryname spirite ištirpsta šiek tiek daugiau nei 20 proc. gintaro. Daugelyje vokiečių šaltinių aprašyta, kad sveikiausia gintarą sumalti arba naudoti natūralius gabaliukus. Svarbu, kad jie būtų nenušlifuoti ir nedingtų paviršinė žievelė – oksidacinė plėvelė, nes buvo tikima, kad visos gydomosios gintaro galios yra būtent jo paviršiuje.
XIX a. šaltiniuose rašoma, kad gintaro rūgštis, esanti nešlifuotame gintare (daugiausia jos – paviršiuje), labai teigiamai veikia skydliaukę. Pastaruoju metu atlikta nemažai mokslinių tyrimų ir yra įrodymų, kad gintaro rūgštis, kurios yra baltiškame gintare (maždaug iki 9 proc.), padeda deguoniui išsivaikščioti po organizmą. Ir jei nešiojame gintarą ant odos, ne ant drabužių, jis daro teigiamą poveikį.
Kai skaudėdavo vaikams ausis, uždegdavo gintarą ir dūmus nukreipdavo į ausį. Taip lengviau praeidavo ausies uždegimas, dingdavo skausmas. Apie tai buvo kalbama ir XIX a., ir prieškario laikais, bet ir dabar senieji žemaičiai paminėtų šį ausų skausmo gydymo būdą. Daugiau apie gintarą straipsnyje.
Nuo seno žinoma ir gintaro arbatos nauda. Ji stiprina imunitetą, reguliuoja organizmo veiklą, valo, veikia tiksliai reikiamoje vietoje, atstatydama audinių ir organų funkcijas. Minkština vandenį. Vanduo tampa lengvai pasisavinamas, todėl tokios arbatos išgersite mažiau, nei įprastai gertumėte vandens. Lėtai tirpstantis gintaro aliejus yra antiseptikas, imuniteto ir energijos stimuliatorius, sustiprina rūgšties poveikį, suteikdamas subtilų prieskonį. Tokią arbatą galite gerti karštą ar šaltą kada ir kiek panorėję. Gintaro arbatos paruošimo būdas: vienam puodeliui arbatos reikės 2-3 šaukštelių smulkaus gintaro. Gintarėlius nuplikysite. Nuplikytus užpilsite verdančiu vandeniu, pusvalandį palaikysite ant silpnos ugnies, neleisdami atvėsti, ir jau mėgausitės pieš milijonus metų stebuklingų gintaro galių prisodrinta gintaro arbata. Tuos pačius gintarėlius vis užpildami, naudosite dar 15-20 kartų, ir kaskart vis didesnio paveikumo bei geresnės kokybės gėrimą gaudami. Po to gintarėlius išbersite iš indo ir palaikysite saulėje ar dienos šviesoje kelias valandas. Tada vėl: subėrę į puodelį, vis užpildami (15-20 kartų) ir po to pakraudami saulėje, naudosite juos dar 5-6 kartus.
Kosmetinė gintaro nauda.
*Gintaro muilas. Jau  XX a. 2–3 dešimtmetyje Vokietijoje buvo patentuota muilo su gintaro milteliais gamyba. Tai buvo natūralus šveitiklis. Šaltuoju būdu pagaminto muilo sudedamosios dalys - gintaro produktai (gintaro rūgštis ir gintaro aliejus) bei kiti įvairūs natūralūs augaliniai aliejai. Jame nėra jokių kenksmingų cheminių medžiagų, tai visiškai natūralus produktas. Tinka kiekvieno, net ir jautriausiai kūdikio odai. Valo, ramina, lygina odą, skatina regeneraciją, skaistina, jaunina, dezinfekuoja, maitina.
*Gintaro pudra. Nuo seno gintaro milteliai naudoti veido kaukėms, sumaišant juos su vandeniu arba aliejais. Tirštoka tyrė su vandeniu patempia veido odą, skaistina, jaunina, skatindama ląstelių atsinaujinimą, spartina žaizdelių gijimą ir lygina dėmeles, sutvarko kapiliarus; riebią odą - pasausina, išvalo nešvarumus. Sumaišyta su aliejais, labiau tinka sausai odai - giliai maitina, drėkina, valo, lygina, ramina. Gintaro veikliosios medžiagos padeda giliau įsiskverbti aliejams ir vandeniui, sustiprindamos jų poveikį.Sausa arba ant drėgno veido gintaro pudra seniausiai naudota odos nušveitimui. Įelektrintas sukamaisiais judesiais, gintaras ypač veiksmingas, todėl veido masažai, papildant gintaro pudrą įvairias tepalais ir aliejais – buvusi įvairių Žemės civilizacijų aukštuomenių prabanga.
*Gintaro smėlis.  Jei gintaro pudra senovėje daugiau naudota veido priežiūrai ir smilkalams, tai gintaro smėlis – kūno jauninimui ir modeliavimui. Mūsų pirmtakai, atskleidę gintaro paslaptis, nežinojo, kad celiulitas nepagydomas... Kūno atjauninimui naudotos gintaro smėlio ir aliejų kaukės, gintaro smėlio įtrinimai. Taip senovėje stabdytas laikas. Gintaro smėlio kūno kaukės ir masažai jaunino, skaistino, giliai valydami, skatindami atsinaujinimą, teikdami energijos ir optimizmo gyventi ir svajoti apie ateitį, kuri priklauso mums. O pirtyje gintaro smėlis sumaišytas su medumi taps puikiu odos šveitikliu.

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą