2014 m. kovo 7 d., penktadienis

PATARIMAI, KAIP PASIRŪPINTI ODA PIRTYJE

Šiandien penktadienis! Daugelis tikriausiai savaitgalį planuojate apsilankyti pirtyje. Štai keli naudingi patarimai, kaip tinkamai pasirūpinti savo oda pirtyje.
Pirtyje organizmas reaguoja teigiamai, pagreitėja medžiagų ir kraujo apytaka, širdis plaka greičiau, tačiau ji per daug neapkraunama. Oda veikia tarsi trečias inkstas, per ją atsikratoma blogųjų medžiagų, šlakų. Prakaituojant galima pašalinti net tai, ko negalėtų padaryti inkstai.
Pirtyje atliekamos grožio procedūros yra itin efektyvios. Galima mėgautis odos priežiūros kaukėmis. Dabar itin paplitęs trynimasis kavos tirščiais. Į juos galima įmaišyti ir kukurūzų ar sorų kruopų, maltų linų sėmenų, tai puikiai nušveičia odą, ji tampa gražesnė.
 
KŪNO ODA.
Kūno kaukes galima pasigaminti iš įvairių produktų. Medus tinka sausai, normaliai odai. Riebiai odai labiau tiktų pomidorai, kiaušinio baltymo kaukė, nes tie produktai sutraukia poras. Agurkų kaukę turėtų teptis normalią odą turintys asmenys. Galima paprasčiausiai plaktuvu sutrinti salotas, daržoves ir užsitepti ant kūno, tai atgaivins odą, ji taps elastingesnė ir gražesnė. Pirtyje kūną galima įtrinti druska, tačiau ši procedūra nerekomenduojama žmonėms, kurių silpni kapiliarai. Druska gali būti pilama į metalinį indą, jį reikėtų pastatyti šiltoje vietoje ir pasklidusias medžiagas organizmas pasisavins per kvėpavimo takus ir odą.
Kada geriausia šveisti odą? Paprasčiausias atsakymas – tada, kai ji tam pasiruošusi, pakankamai sušilusi ir atmirkusi. Tai nesunku patikrinti tiesiog perbraukus pirštais per petį ar šoną. Pagaliau ir mūsų kūnas pats duoda signalą, kad metas jį nušveisti – pabuvus pirtyje natūraliai kyla noras kasytis, trintis. Štai tada ir metas. Paprastai tas metas būna trečio, ketvirto ar net penkto užėjimo metu. Bet tikrai ne pirmojo ir ne antrojo. Tačiau nukelti odos šveitimą į pačią pirties procedūrų pabaigą taip pat būtų klaida. Logiška seka tokia: odą iš pradžių šildome, skatiname prakaitavimą, tada valome, šveičiame, o po to – maitiname. Taigi jokiu būdu nereikėtų pirma tepti kaukės, o po to – šveisti.
Kokiomis priemonėmis gali būti valoma oda pirtyje? Be abejo, pirmas dalykas, kas ateina į galvą – visos grūdėtos, mechaniškai šveičiančios priemonės. Bene populiariausia iš jų – kavos tirščiai. Paprasta, pigu (tinka ir tirščiai iš kavos aparato), veiksminga, nors... ne visiems patinka kavos kvapas pirtyje. Kiek rečiau naudojamos priemonės – rupaus malimo kukurūzų miltai, maltos gilės, kaštonai ir net... upės smėlis! Fantazijai ribų nėra. Dar vienas, grynai „pirtinis“ odos šveitimo būdas – tiesiog nutrinti išmirkusią odą minkšta ir švelnia vanta. Idealiai tam tinka beržas. Beržinė vanta minkšta, švelni, kvapni, o jo lapai turi natūralių saponinų, kurie taip pat valo ir švarina odą. Dėl šios priežasties beržo lapų ekstraktas neretai pats savaime naudojamas kaip natūrali odos valymo priemonė, muilo pakaitalas. Ypač veiksminga ir maloni „lietuviško hamamo procedūra“, kurioje naudojamos šiurkščios pirštinės, plaušinės karštas vanduo ir beržų ekstraktas. Be abejo, reikia ir truputėlio žinių, įgūdžių. Odos šveitimo judesiai kitokie nei įprasto masažo – aktyvesni, energingesni, labiau paviršiniai nei einantys gilyn. Mechanines priemones, šveitimą, trynimą verta derinti su specialiai parinktomis valančiomis priemonėmis. Jų yra daug. Valantį poveikį turi visi rūgštūs vaisiai bei daržovės, jau minėtas beržų ekstraktas, molis, medus ir kt. Žinant pagrindinius principus, odos valymo priemonę nesunku susikurti pačiam. Arba patobulinti jau esamus receptus. Tačiau kol kas galite pabandyti tai, ką sugalvojo kiti...
*Kavos tirščiai su medumi – kavos tirščius sumaišyti su skystu medumi.
*Kukurūzai su medumi - rupiai malti kukurūzų miltai sudrėkinami vandeniu. Pridedama šiek tiek medaus, išmaišoma.
*Gintaro smėlis su medumigintaro smėlį sumaišyti su skystu medumi.
*„Laukinis šveitiklis“ - reikės gero molio (ypač tiktų kosmetinis molis ar gasulo molis, tačiau jei jo nėra, tiks ir paprastas). Molis praskiedžiamas vandeniu iki grietinės konsistencijos, pridedama švaraus upės ar ežero smėlio.
*Molis su cukrumi – gerą molį (ypač tiktų kosmetinis molis) sumaiyti su grūdėtu cukrumi.
 
VEIDO ODA.
Pirties garai teigiamai veikia veido odą, puikiai ją išvalo. Bendras karštų garų ir įvairiausių gydomųjų žolių ir organinių medžiagų poveikis suteikia veido odai pastovų tonusą, elastingumą bei sveiką išvaizdą. Visas veido odos priežiūros procedūras reikia atlikti po kaitinimosi bei pailsėjus 20 minučių.
*Gaivinanti veido kaukė
Reikia: 1 obuolio.
Paruošimas. Nuplauti obuolį, perpjauti per pusę bei pašalinti šerdį.
Naudojimas. Nupjauta obuolio dalimi 10 minučių sukamaisiais judesiais pagal masažines linijas masažuoti veidą.
*Mielių kaukė veidui
Reikia: 30 g mielių, 30 ml pieno.
Paruošimas. Įberti mieles į šiltą pieną bei išmaišyti iki košelės konsistencijos.
Naudojimas. Ištepti švarią veido odą kauke, o po 20 minučių veidą nuprausti šiltu vandeniu.
*Agurkų kaukė veidui
Reikia: 1 peraugusio agurko.
Paruošimas. Nuskusti agurko odelę bei ją susmulkinti iki košytės.
Naudojimas. Patepti švarią veido odą paruošta kauke, uždengti servetėle, o po 15 minučių nuvalyti kaukę sausu vatos tamponu.
 
Daugiau įvairių kaukių veidui rasite šiame straipsnyje.
 
Gero savaitgalio, geros pirties!
 
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą