2014 m. kovo 26 d., trečiadienis

PAVASARIS – ŠVAROS METAS


       Atėjus pavasariui ir saulei apšvietus langus bei baldų paviršius visos pamatome, kad laikas generalinei tvarkai, juk vieną gražiausių pavasario švenčių šv. Velykas norisi pasitikti švariuose namuose. Kuopdami namus valome, plauname, šveičiame naudodami ne vien vandenį, nes kai kurios dėmės labai „bjaurios“, tad reikia ir atitinkamų valymo priemonių. O jų parduotuvių lentynose galime rasti visą galybę, nes jie skirti ne tik skirtingiems kambariams, bet ir paviršiams. Ir nors galutinis rezultatas ne retai mus džiugina, tačiau jis pridaro nemažai žalos gamtai. Nenorint kenkti aplinkai visada galima rinktis iš ekologiškų valymo priemonių pasiūlos, tačiau tai ne vienintelė išeitis. Kol dar nebuvo sukurta tiek įvairiausių priemonių, žmonės juk vis tiek tvarkydavosi namuose, o dėmės ir purvas visada buvo tokie pat „bjaurūs“. Todėl ir reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kaip jiems pavykdavo išnaikinti vieną ar kitą dėmę.
 
http://www.perkunespigu.lt/17-virtuvs-preks
 
      Tad imam kempinėles, šluostes, acto, sodos, citrinų rūgšties ir prie darbo:
·         Jau seniai žinoma, jog sodos ir acto mišinys užpiltas verdančiu vandeniu padės kovoti su užsikimšusiais nuotekų vamzdžiais.
·         Užvirinus actą virdulyje, jis padės atsikratyti kalkių nuosėdų.
·         Skiestas actas gali būti naudojamas kilimų dėmių, baldų apmušalų ar langų valymui.
·         Citrinos sultys puikiai tiks praustuvei, voniai ir metaliniams paviršiams šveisti, o sodą reikėtų pasitelkti į pagalbą valant riebalus virtuvėje.
·         Vietoj orkaičių valiklio – kečupas. Šiek tiek pašildyti orkaitę, tada ant prisvilusios vietos užtepti kečupo, pašveisti ir palikti įsigerti kelioms minutėms. Paskui dėmę bus galima lengvai nuvalyti.
·         Pajuodusį sidabrą valo folija. Puode užvirinti litrą vandens, šaukštą sodos ir folijos lakštą. Į puodą 10 sekundžių arba ilgiau, jei labai pajuodę, sudėti sidabrinius stalo įrankius. Foliją, suglamžytą į kamuoliuką, galima panaudoti prisvilusiems puodams šveisti.
·         Į užsikimšusią kriauklę įpilti kambario temperatūros gazuoto gėrimo arba acto, palaukti, kol nustos burbuliuoti ir nuskalauti karštu vandeniu. Gazuotuose gėrimuose esanti fosforo rūgštis valo vamzdžius.
·         Vandens žymes nuo čiaupų, kriauklių nuvalo apelsinų žievelės. Baltąja apelsinų žievelės pusele galima nušveisti ir net nupoliruoti medinius baldus.
·         Nešvarumus ant sienų skudurėliu ar šepečiu nušveisite lengviau, naudodami dantų pastą.
·         Norėdami pašalinti nemalonius kvapus iš šaldytuvo, įdėkite ir palikite kuriam laikui citrinos sultyse išmirkytą vatos tamponą ar kempinę. Jei tai nepadės, naudokite spec. rutuliukus šaldytuvo kvapams naikinti.
·         Dulkes ir įsisenėjusius nešvarumus nuo žaliuzių lengviau nuvalysite su medicininiu spiritu. Bakterijas naikina vandenilio peroksidas.
      
    Tvarkantis namuose reikėtų atminti, kad jei nepavyko pašalinti nešvarumų liaudiškomis priemonėmis, nebūtina susipirkti visų įmanomų valymo priemonių, kurias tik rasite parduotuvių lentynose. Galima rinktis laiko patikrintas priemones, kurios kainuoja nedaug, bet yra plačiai panaudojamos buityje, pvz: AJAX šveitimo milteliai.

Sėkmės tvarkantis!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą