2014 m. kovo 12 d., trečiadienis

VEIDO ODOS PRIEŽIŪRA

     Ko gero jūs jau esate išbandę ne vieną būdą, stengdamiesi atgaivinti ir išvalyti savo veido odą. Tačiau ne visi būdai tinka kiekvienam odos tipui. Oda skirstoma į keturis pagrindinius tipus: normali, sausa, riebi ir mišri oda. Taigi, norint tinkamai prižiūrėti savo veido odą, pirmiausia reikia išsiaiškinti jos tipą.

* Normali oda – visi gerai žino, kad šio tipo veido oda atrodo puikiai. Ji yra sveika, lygi ir rausva. Oda minkšta ir elastinga. Ji neblizga, nesimato bėrimų. Neišsiplėtusios veido odos poros. Normalioje odoje riebalų ir drėgmės kiekis yra natūraliai subalansuotas.

* Sausa oda – šį tipą turinčių žmonių riebalų liaukos išskiria nepakankamai riebalų, todėl jaučiasi odos tempimas, o nusiprausus dažnai peršti. Sausa oda gali būti nelygi, turėti nedidelius pleiskanų lopinėlius. Šio tipo oda neblizga, yra plona, turi pilkšvą ar rausvą atspalvį. Ant tokios odos niekada nebūna bėrimų – net lytinio brendimo metu ar jam pasibaigus. Šio tipo oda yra ypač jautri vidiniams ir išoriniams veiksniams.

* Riebi oda – šio tipo odos riebalų liaukos gamina per daug riebalų. Šių liaukų ypač daug kaktos, nosies, smakro srityse. Riebioje veido odoje matomos atviros ir plačios poros. Oda yra blizgi, paviršius riebus, lipnus, atsiranda spuogų, inkštirų – ypač lytinio brendimo metu. Oda dažnai turi gelsvą ar pilkšvą atspalvį.

* Mišri oda – tai normalių, sausų ir riebių sričių mišinys. Dažniausi deriniai: normali / riebi ir sausa  / riebi veido oda, bet gali pasitaikyti ir normali / sausa oda. Vidurinė veido dalis (kakta, nosis ir smakras) paprastai linkusi riebaluotis, todėl ją reikia prižiūrėti, kaip riebią odą. Likusios veido sritys būna normalaus tipo ar sausesnės, linkusios pleiskanoti – pastarosiose zonose trūksta riebalų ir drėgmės, todėl jas reikia prižiūrėti kaip normalią arba sausą odą.

Normalios veido odos priežiūra: normaliai veido odai nereikia ypatingos priežiūros. Pakanka kasdien švelniai nuvalyti veidą valomuoju pieneliu, skirtu normaliai odos priežiūrai. Odą patartina tonizuoti nealkoholiniu losjonu, neliečiant jautrios odos aplink akis. Nepamirškite kremo, kuris suformuoja apsauginę veido odos plėvelę. Jei jūs vyresni nei 25 metų – rekomenduojama naudoti maitinamąjį veido odos kremą.

Sausos veido odos priežiūra: jai kenkia saulės spinduliai, vėjas, centrinis šildymas, kosmetinės priemonės – šarminės plovimo priemonės, muilas, losjonai, kurių sudėtyje yra alkoholio. Ryte ir vakare sausą odą rekomenduojama nuvalyti švelniu, riebiu pieneliu. Veido ir kaklo odą tonizuokite švelniu nealkoholiniu vaistažolių losjonu ir nepamirškite patepti veido odos kremu.

Riebios veido odos priežiūra: riebios odos priežiūrai rekomenduojama naudoti švelnias ir nedžiovinančias odos kosmetines priemones. Veidą reikėtų prausti šiltu minkštu vandeniu, taip pat putojančia kosmetine priemone ar pieneliu. Šiltu metų laiku veido odą reiktų tonizuoti losjonu, kurio sudėtyje yra alkoholio, o žiemą ir rudenį– nespirituotu losjonu, skirtu riebiai odai. Kadangi riebi veido oda yra probleminė ir reikalauja ypatingos priežiūros, nepamirškite naudoti drėkiklio, pilingo ir gilaus valymo kaukių. Patartina daryti higieninį veido valymą ir odos riebalų liaukų sekreciją reguliuojančias procedūras.

Mišrios veido odos priežiūra: mišriai veido odai reikia dvejopos priežiūros. Vadinasi, kiekvienai veido odos sričiai turite naudoti skirtingas priemones (pagal jūsų veido odos zonų tipus). Rekomenduojama naudoti pilingą, riebių veido sričių mechaninį valymą ir nepamiršti veido odos kaukių, pasirinktų pagal veido sričių tipus.

Nepamirškite, kad veido priežiūra neapsiriboja tik veido odos tipo nustatymu ir konkretiems tipams skirtų produktų naudojimu. Dėl mus veikiančių įvairių stresinių situacijų, ypač padidėjusios aplinkos taršos, intensyvesnio saulės poveikio, spartaus gyvenimo ritmo, netinkamos mitybos, poilsio trūkumo (negalima pamiršti ir paveldimumo) mūsų veido oda išsausėja, pasidaro jautri, praranda spalvą ir stangrumą. Todėl, norėdami džiaugtis gražia veido oda, turime pasirūpinti ir papildomais veiksniais:

Mityba: kiekvienas turėtų išsiugdyti tinkamus mitybos įpročius, kad organizmas gautų reikiamą kiekį vitaminų ir mineralų ir būtų galima puoselėti veido odą iš vidaus. Todėl pirmiausia reiktų atsisakyti pusfabrikačių ir kito greitai paruošiamo nesveiko maisto ir rinktis ekologiškus, sveikus, maistingus ir mažiau kaloringus produktus. Per dieną reiktų išgerti bent du litrus vandens – tai viso labo aštuonios stiklinės, kurioms laiko galime atrasti kiekvienas. Jei esate kavos mėgėja(-as) ir išgeriate nemažą jos kiekį, susirūpinkite, nes kava naikindama organizmo skysčius, džiovina jūsų veido odą ir stabdo efektyvų reikalingų medžiagų pasisavinimą. Taip pat apribokite suvartojamų, odos senėjimą sukeliančių angliavandenių kiekį, kurių apstu grūdinėse kultūrose, miltiniuose patiekaluose ir pan. Stenkitės valgyti daug vaisių, daržovių, vasaros metu nepraleiskite progos pasilepinti šviežiomis uogomis. Į savo maisto racioną įtraukite reikiamą kiekį baltyminių produktų (mėsa, paukštiena, kiaušiniai ir t.t.), kad sustabdytumėte savo odos pirmalaikį senėjimą. Kad ir kaip stengtumėmės tinkamai maitintis, nepamirškite ir vitaminų.

Gyvenimo būdas: atminkite, kad jūsų veido odai visada naudinga aktyvus gyvenimo būdas, kuris gerina odos kraujotaką, didina jos tonusą. Stenkitės rasti pakankamai laiko poilsiui. Nepamirškite pasivaikščioti gryname ore. Jeigu turite galimybių, pasimėgaukite lauko pramogomis. Sportas turėtų tapti neatsiejama jūsų kasdiene gyvenimo dalimi: baseinas, sporto klubas, bėgimas, šokiai, aerobikos treniruotės, joga, kalanetika – pasirinkimas labai platus, tereikia apspręsti. Jei esate per daug užimti, bent 10-15 min. savo laiko skirkite mankštai. Jeigu gyvenate mieste, pasistenkite kuo dažniau ištrūkti iš miesto šurmulio – užterštas miesto oras kenkia jūsų odai. Ne paslaptis, kad, norint turėti sveiką ir gražią veido odą, reiktų atsisakyti rūkymo, kuris penkis kartus greičiau skatina raukšlių atsiradimą, sutrikdo odos kraujotaką, skatina pigmentinių dėmių atsiradimą, stabdo natūralios odos ragėjimo procesus. Be to, reiktų vartoti mažiau alkoholio, nes jis sugeria organizme besikaupiančius skysčius ir neleidžia pasisavinti vitaminų ir veikliųjų medžiagų. Stenkitės vengti streso, nes organizmas į stresą labiausiai reaguoja per veido odą.

Nepersikaitinkite saulėje: naudokite kosmetiką su UVS filtrais, vandeniui atsparias priemones, nešiokite akinius nuo saulės, per ilgai nesimėgaukite saulės voniomis, po soliariumo venkite tiesioginių saulės spindulių.

Naudokite tinkamas kosmetikos ir makiažo priemones: jų spektras ir pasirinkimas yra labai platus – pritaikytas skirtingiems veido odos tipams ir jų anomalijoms. Nustačius savo veido odos tipą, bus nesudėtinga išsirinkti jūsų veido odai tinkamiausią produktą.

Leiskite sau pasimėgauti veido masažais: jie pagerins kraujo apytaką, atpalaiduos raumenis, sumažins įtampą ir jūsų veido oda atrodys stangresnė ir atjaunėjusi. Tam renkamės kosmetologo paslaugas arba veido masažuoklius skirtus naudoti namų sąlygomis.


http://www.perkunespigu.lt/
 


Jei rūpinsitės oda, jausitės laiminga ir labiau sau patiksite. O būdama laiminga, ir geriau atrodysite. Ilgai išlikite jauna, sveika ir linksma!

1 komentaras:

  1. Puikus įrašas norintiems sveikos ir gražios odos. Teko girdėti, kad biorevitalizacija padeda išlaikyti odos drėgmę ir išvengti raukšlelių. Ar tai tiesa?

    AtsakytiPanaikinti